Кокали за кучета

КОКАЛИ ЗА КУЧЕТА. КОИ КОСТИ СА БЕЗОПАСНИ ЗА КУЧЕТА?

Кучетата и кокалите са класическа комбинация. Но след години опити и грешки, сега знаем, че костите не винаги са безопасни за кучетата. Всъщност някои кости могат да бъдат фатални за нашите космати приятели. От друга страна, някои кости могат да дадат на вашето куче прекрасни ползи за здравето.

Разгледайте нашето пълно ръководство за най-безопасните кокали за кучета.

КАКВИ КОСТИ СА ДОБРИ ЗА ВАШЕТО КУЧЕ?

Грешните кости могат да се счупят и разцепят в устата на вашето куче, което представлява сериозна заплаха за здравето му. Костите са изключително остри при счупване и могат лесно да прорязват устата на вашето кученце. И ако вашето куче успее да погълне остатъците от костта, парчето може да увреди вътрешните органи и стомашно-чревните му процеси.

За щастие можете да предотвратите нараняване, като знаете кой тип кост е най-подходящ за вашето куче.

СУРОВИ КОСТИ

Суровите кости са много по-безопасни от варените. Тези кости могат да бъдат класифицирани в два вида: развлекателни и хранителни. И двата вида трябва да бъдат сварени, преди да ги дадете на вашето куче, за да премахнете салмонела и други опасности от хранително отравяне.

Суровите кости за развлечение са предназначени за игра. Това са тези кокали за кучета, които виждате в магазините за домашни любимци като Кучеландия. Играчките тип кокал за развлечение обикновено идват от крави или овце, защото са здрави и изключително трудни за разбиване. Все още е наложително да наблюдавате състоянието на костта, която давате на кучето си, за да се уверите, че няма откъснати части.

Кокали за кучета
Кокали за кучета

Хранителните кокали за кучета, от друга страна, трябва да се смесват в диетата на кучето ви. Тези кости са малки и крехки могат да бъдат смлени на фин прах. Веднъж смлени, добавянето им към храната на кучето е чудесен начин за допълване на приема на калций и фосфор.

Обикновено ще намерите хранителни кости за кучета, които идват от пилешко. Препоръчително е да смилате костите на кучето си в месомелачка, за да избегнете големи парчета. Ако ще ги храните с цяла кост, моля, следвайте ръководството по-долу:

Безопасни за кучета сурови кости са от:

 • Крава;
 • Агнешко;
 • Говеждо месо.

Небезопасни за кучета сурови кости са:

 • Пиле;
 • Пуйка:
 • Свинско.
ВАРЕНИ КОКАЛИ ЗА КУЧЕТА

Варените кости винаги са забранени за кучета. Колкото и голяма да е костта, тя ще стане крехка след варенето. Никога не хранете кучето си с варени кости, независимо дали ги готвите или ги намерите в магазин за домашни любимци.

Освен че представляват опасност от задавяне, варените кости рядко се приготвят с мисъл за кучета. Били те в яхния или печени на барбекют, кокалите могат да включват подправки, които могат да бъдат вредни за вашия космат приятел. Това може да разстрои стомаха им и дори да доведе до животозастрашаващо заболяване.

КОСТИ СЪС СУРОВА КОЖА

Суровите кожи са най-популярният вид кост за кучета, но се изисква изключителен надзор.

Суровата кожа е предназначена да се дъвче в продължение на 1-2 седмици. След известно време тя ще стане слаба и ще се разпадне на дъвчащи парченца за вашето куче. Когато вашето куче си играе със сурова кожа, важно е да сте там с тях през цялото време.

Ако вашето куче има особено силна захапка (обикновено свързана с ротвайлери, добермани, немски овчарки и др.), суровата кожа може да бъде още по-опасна. Това може да се превърне в опасност от задавяне, ако кучето ви счупи костта, преди да бъде сдъфкана.

Мислете за суровата кожа като за твърд бонбон с шоколад в средата. Ако го облизвате достатъчно дълго, лесно можете да стигнете до шоколада в средата. Но ако захапете твърде силно и бонбонът ще се разбие и може да се задавите или да нараните зъбите си.

КАКВИ ВИДОВЕ ПРОБЛЕМИ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ КОКАЛИТЕ ЗА КУЧЕТА?

През последните години има съобщения за кучета, които се разболяват от кости, закупени в зоомагазините. Всички тези кости бяха налични в търговската мрежа и имаха съдържание на подправки и консерванти.

За щастие този тип кокали за кучета вече не са налични в магазинната мрежа, но винаги е добре да се консултирате с ветеринар, за всеки случай. Ветеринарят ще има добра представа за текущите индустриални стандарти и ще знае какви продукти да избягвате.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ КУЧЕТО ВИ Е ЯЛО ЛОША КОСТ

Има няколко издайнически признака, които показват, че кучето ви е погълнало лоша кост. Всички тези симптоми обикновено са причинени от стрес в стомашно-чревния тракт.

Симптомите на поглъщане на злокачествени кости включват:

 • Диария;
 • Повръщане;
 • Порязвания в устата;
 • Кървави изпражнения;
 • Кървене от ректума.

Ако има някой от тези симптоми, обадете се на ветеринар и споменете, че кучето ви наскоро е дъвкало кост.

Избягвайте костите, ако вашето куче има анамнеза за стомашни проблеми, тъй като те могат да се увеличат при дъвчене на лоша кост.

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО ВСЕ ПАК КУЧЕТА Е ПОПАДНАЛО НА ЛОША КОСТ

Ако хванете кучето си да яде кост от човешка храна, бъдете спокойни. Ако се натоварите, това ще доведе до ненужен стрес на вашето куче и може да доведе до допълнителни последици.

Опитайте се да вземете костта от вашето кученце, ако има останала такава. Особено с играчки и храна като тази, те може да не са склонни да ви я дадат и да се опитат да изядат всичко наведнъж. Ако това се случи, поемете дълбоко въздух и се обадете на вашия ветеринарен лекар.

В очакване на техните инструкции наблюдавайте кучето си в продължение на 72 часа. Проверете изпражненията им за парчета кост и ако няма такива, заведете кучето си на ветеринар, за да сте сигурни, че няма заседнали парченца в стомашно-чревния му тракт.

ОБЩИ УКАЗАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ПОЛЗВАНЕТО НА КОКАЛИ ЗА КУЧЕТА

Когато се съмнявате относно костна играчка за вашето куче, попитайте ветеринар или сътрудник от hranazakucheta.bg. Както споменахме, те ще разполагат с най-актуалната информация за това кои са най-безопасните опции и ще ви насочат в правилната посока.

Също така е важно да се отбележи, че понякога е добре да се купуват фалшиви кокали за кучета. Фалшивите кости осигуряват също толкова забавление и упражнения за кучето ви, колкото истинската кост, без притесненията, свързани с тях. Тези кости обикновено са направени от пластмаса и ще имат информация върху етикетите си.

кокали за кучета

И с истинските и с фалшивите кости за кучета, задавянето трябва да е основната ви грижа. Уверете се, че сте закупили играчка за вашето куче, която е подходяща по отношение на техния размер. Добро правило е винаги да давате на кучето си кост, по-дълга от муцуната му. Телешкият джолан е чудесен вариант за големи породи кучета.

Не забравяйте, никога не оставяйте кучето си само, докато си играе с кокал. Оставете ги да играят за 10-20 минути, след което го приберете до следващата сесия на игра. Твърде голямото износване наведнъж може да разруши костта бързо, тъй като тя се насища със слюнка.

И накрая, изхвърлете използваната кост в кошчето след около две седмици. Понякога ще трябва да направите това по-рано, ако започне да изглежда добре изгризана. Това помага да се предотврати счупването.

ПОЛЗИТЕ ОТ КОКАЛИТЕ ЗА КУЧЕТА

И така, къде е мястото на костите в днешния свят на кучета? Като цяло, добавките могат да дадат на вашето куче същата хранителна полза, която костите им дават. В днешно време много производители на храни за домашни любимци произвеждат лакомства, които са специално направени за повишаване на нивата на калций и фосфор.

Костите са добър начин да държите кучето си заето. Въпреки това на пазара се появяват пъзели за кучета и други забавни играчки, които не само задържат вашето кученце заето, но и ви позволяват да скриете лакомство вътре в тях, за да го изкопае кучето ви.

В ежедневието ви винаги ще има място за кучето и неговата кост. Но в действителност има по-безопасни опции. Както винаги, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, преди да дадете истинска кост на най-добрия си четирикрак приятел.

Въпреки че вие сте проактивни към здравето на вашето куче, Кучеландия също може да помогне със съвет.

Към началото