Лакомства за кучета

Лакомства за кучета. Могат ли кучетата да ядат бонбони?

Какво трябва да знаете за лакомствата за кучета?

Ако имате кученце, което се интересува от сладки лакомства, тези мисли може да са ви в ума. Имате право да бъдете внимателни и да задавате въпроси, преди да нахраните с нещо ново кученцето си.

По-долу ще разгледаме защо сладкишите не се препоръчват за кучета и какво можете да им дадете вместо това.

Може ли куче да яде захар?

Захарта не е токсична за кучетата, но тя обаче не е много полезна за тях.

Подобно на хората, кучетата имат вкусови рецептори за сладко. Това вероятно е защото кучетата са всеядни, което означава, че ядат комбинация от месо и растителни продукти. Като се има предвид това, въглехидратите, които кучетата естествено биха яли в дивата природа, се състоят от фибри, като например пасене на трева или консумиране на стомашното съдържание на тяхната растителноядна плячка, както и захари, намиращи се в определени плодове.

Лакомства за кучета

Лакомства за кучета

От друга страна, трапезната захар и съвременните подсладители не са естествени за кучетата. Поглъщането на гранулирана захар може да причини стомашно разстройство и дисбаланс на бактериите, които живеят в червата им.

Ако вашият космат приятел яде захар, може да се стигне до повръщане, диария, газове и цялостен дискомфорт. Симптомите могат да варират от леко разстройство на корема до сериозно заболяване, изискващо хоспитализация в зависимост от това колко чувствително е вашето кученце и какво е яло.

Освен това в дългосрочен план консумацията на захар може да причини наддаване на тегло, диабет, проблеми със зъбите и други здравословни проблеми.

Кои сладки са токсични за кучета?

Въпреки че самата захар не е токсична за кучетата, много други съставки в сладките и бонбоните са много токсични! Това включва:

 • Ксилитол и други изкуствени подсладители: Ксилитолът обикновено се намира в дъвки и ментови бонбони без захар, но може да присъства и в други сладкиши и напитки и дори в някои видове фъстъчено масло и пасти за зъби. Този подсладител причинява стомашно разстройство, увреждане на черния дроб, хипогликемия (необичайно ниски нива на кръвната захар) и дори гърчове, чернодробна недостатъчност и смърт при кучета.
 • Шоколад: Шоколадът е токсичен за домашни любимци, а черният шоколад е още по-опасен (колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-опасен е). Шоколадовата токсичност, известна още като отравяне с теобромин, тъй като теоброминът е химикал, токсичен за кучета, може да причини стомашно разстройство, мускулни тремори, гърчове и аритмии (аномалии на сърдечната честота). Ако състоянието е тежко, може дори да причини смърт.
 • Стафиди и грозде: Тези плодове и техните сушени аналози могат да причинят бъбречна недостатъчност при домашни любимци. Така че не оставяйте бисквитките със стафиди от овесени ядки, където вашето кученце може да ги достигне.
 • Кофеин: Точно като нас, кучетата може да бъдат примамвани от сладката, кремообразна миризма на лате или да се интересуват от торбичката покрита с шоколад еспресо на зърна. Но кофеинът е токсичен за домашни любимци, причинявайки същите видове симптоми и опасности като поглъщането на шоколад .

Също така е важно да помислите за опаковките за бонбони, тъй като понякога кучетата поглъщат бонбони с опаковките и всичко останало. В големи количества тези несмилаеми материали могат да заседнат в стомаха или червата им и да причинят запушване, което може да изисква операция.

Как да запазите вашето кученце в безопасност

Кучетата са любопитни същества и много кучета ядат, преди да погледнат. Ако намерят вълнуваща хапка храна, те ще я изядат възможно най-бързо, а вероятно твърде бързо, за да я вземете от тях. Така че, възпирането на вашето куче да изяде бонбон или сладки е от решаващо значение.

Но ако вашето куче се докопа до нещо, което не трябва да хапва (а понякога се случват инциденти, дори и ако сте много внимателни), важно е да знаете какво да правите и да действате бързо.

Ето няколко съвета за ситуациите с кучета и бонбони.
 • Дръжте сладкишите далеч от обсега на кучето си. Благодарение на чувствителните си носове кучетата лесно намират бонбони и сладки по миризма. Не предполагайте, че вашето куче няма да открие запасите ви от бонбони за Хелоуин или прясно изпечените коледни бисквитки на плота. Уверете се, че всички сладки са заключени или достатъчно високо, така че дори силно мотивирано куче да не може да скочи до тях. И бъдете особено внимателни с токсичните сладкиши, споменати по-горе. Може да държите на достъпно място само позволените лакомства за кучета.
 • Обезопасете кофата за боклук. Уверете се, че не е възможно вашето куче да се гмурне в контейнера за боклук, защото ще го направи, ако мирише на нещо сладко в кошчето.
 • Уверете се, че всички в дома знаят правилата. Обяснете на децата защо кучетата не могат да хапват бонбони или сладки.  Обсъдете по-здравословни лакомства за кучета, които могат да дадат на пухчо.
 • Ако кучето ви все пак е изяло бонбони или нещо друго сладко, особено нещо, за което знаете, че е токсично, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар. Кажете му какво точно е изяло вашето куче и колко от него, ако можете. Носенето на опаковката на посещението при вашия ветеринар може да помогне. Ако не можете да се свържете с вашия ветеринарен лекар веднага, обадете се на спешна ветеринарна служба. Не чакайте кучето ви да покаже симптоми и незабавно потърсете помощ!
Кога кучетата могат да ядат лакомства за кучета, безопасно?
Лакомства за малки кучета

Лакомства за малки кучета

Да дадете на вашето куче вкусно лакомство е забавен начин да се свържете с него. За щастие има някои начини да включите сладкиши в споделянето на лакомства, но е важно да ги храните само с лакомства, безопасни за кучета. Пропуснете шоколада, твърдите бонбони, сладолед и други човешки храни и лакомства, които са лоши за кучетата. Вместо това изберете едно от забавните лакомства по-долу.

 • • Плодове като боровинки, диня или резени ябълка. Те могат да се хранят така, както са, или да се замразят в „pup-sicle“ (има забавни рецепти онлайн за това). Ако не сте сигурни кои плодове са безопасни за домашни любимци или колко да давате като част от балансирана диета, попитайте вашия ветеринарен лекар. Избягвайте костилките и корите. И никога да не използвате грозде или стафиди, защото те могат да причинят бъбречна недостатъчност.
 • • Изпечете подходяща за кучето торта само за вашето куче. Не приготвяйте една от онези сладките, пълни със захар, предназначени за хора. Вместо това потърсете рецепта за торта, безопасна за кучета, без добавени захари. Някои зоомагазини дори продават комплекти за печене на подходяща за кучета торта за рожден ден или кекс.
 • • Вземете специални лакомства за кучета от Кучеландия.

Всички тези опции позволяват на вашето куче безопасно да се наслаждава на собственото си сладко лакомство, но не забравяйте да го третирате само от време на време. Прекомерното им хранене може да причини затлъстяване, панкреатит, нарушения на нервната система и други здравословни проблеми.

Това е идеално, за да включите вашия пухкав член на семейството в забавлението по празници и специални поводи или просто да го уведомите колко много ви е грижа за него.

Към началото