Кои храни могат да навредят на кучетата?

Кои храни могат да навредят на кучетата

Някои храни, които са напълно безопасни за хората, могат да причинят проблеми или заболяване при кучетата. Всеки, който подозира, че кучето му е изяло нещо токсично, трябва незабавно да се обади на ветеринарен лекар. Кои храни могат да навредят на кучетата? Ще разгледаме някои храни, които са не здравословни за нашето куче.

Кои храни могат да навредят на кучетата? Избягвайте да давате на кучето си

Авокадо – Авокадото съдържа вещество, наречено персин, което е токсично за кучета и може да причини повръщане и диария.

Череши – Черешовите костилки съдържат цианид, който е отровен. Те също могат да представляват опасност от задавяне или могат да блокират червата, ако кучето ги погълне.

Шоколад, кафе и кофеин – Никога не давайте на кучета шоколад, кафе или нещо, съдържащо кофеин. Тези продукти съдържат химикали, наречени метилксантини, които са силно токсични за кучетата. Химикалите могат да причинят повръщане, анормален сърдечен ритъм, гърчове и дори понякога смърт. Шоколадовите лакомства се предлагат за кучета, но те съдържат специален заместител на шоколада, който е безопасен за консумация от тях.

Стафиди и грозде – Гроздето, стафидите, султаните и касисът са силно токсични за кучетата. Дори малки количества могат да причинят бъбречна недостатъчност и в някои случаи смърт. Също така се въздържайте да давате на кучета всякакви продукти, които могат да съдържат тези храни, като плодова торта или малцов хляб.

Ядки – Избягвайте да давате ядки на кучета. Ядките макадамия са отровни за кучета и могат да причинят мускулна слабост, повръщане, летаргия и хипертермия. Други видове ядки могат да причинят задавяне на кучета.

Сладолед – Кучетата не трябва да ядат сладолед, поради високото му съдържание на захар. Освен това някои кучета имат непоносимост към лактозата.

Сурово или недопечено месо – Суровото месо може да съдържа Ешерихия коли или Салмонела, които са видове бактерии, които могат да причинят хранително отравяне при кучета и хора. Правилното готвене на месото убива тези бактерии. През последните години някои производители популяризираха ползите от суровото месо за кучета, а някои бутикови продукти го съдържат. Важно е да се разбере, че диетите със сурово месо крият рискове за здравето на кучетата и може да не осигурят пълен хранителен баланс.

Солени храни – Твърде много сол може да причини прекомерна жажда и уриниране при кучета, както и отравяне с натриеви йони.

Какви могат да бъдат симптомите на отравяне:

  • повръщане
  • диария
  • неволно треперене или треперене
  • висока температура
  • припадъци

Много човешки храни са безопасни и питателни за кучета. Въпреки това, човек обикновено трябва да храни кучета с тези храни в умерени количества, тъй като по-големите количества могат да доведат до здравословни проблеми. Не случайно са създадени храни специално за кучета. От решаващо значение е да държите всички храни или вещества, които са опасни за кучетата, извън техния обсег.

Всеки, който подозира, че кучето му е погълнало нещо потенциално вредно, трябва незабавно да се обади на ветеринарен лекар и да потърси помощ.

Кои храни могат да навредят на кучетата?
Към началото